Specialisatie zoeken , bergen en redden

21 Sep 2013

De tweede dag van de specialisatie zoeken en bergen afgerond. De specialisatie werd gegeven door Cees en Silvio in het kader van hun 2 sters instructeurs opleiding. De eerste dag stond in het teken van zoeken en de tweede in het teken van bergen.

Met een lekkere kop anijsmelk zit ik momenteel bij te komen van een vermoeiend, maar o zo leuk en leerzaam duikweekend. En ik hoop door mijn ervaring hier met jullie te delen dat er meer animo ontstaat om eens een training of specialty te volgen. Volgend jaar hebben we bij Merou maar liefst 4 enthousiaste 2*instructeurs en het is dan ook aan ons, 'gewone' leden om hen flink aan het werk te zetten en op die manier het onderste uit de kan te halen van ons lidmaatschap van Merou!
Is dit een opgave? Nou in het geheel niet. Gisteren volgde ik de specialty ‘Zoeken en bergen’. Dit nam de hele zaterdag in beslag, aan het eind was ik gesloopt, maar jonge jonge wat heb ik genoten! In de ochtend maakten we voor de theorie gebruik van het prachtige ‘landgoed’ van Cees en werden we ontvangen in het daar aanwezige cursuslokaal (wat handig zo’n instructeur met cursusfaciliteiten!). Silvio en Cees gaven afwisselend stukjes van de theorie. Geen ellenlange 1-richting verhalen, nee… lekker samen ‘in de stof duiken’ en samen tot nieuwe inzichten komen. Regelmatig mochten we ‘buiten spelen’ met allerlei oefenmaterialen die door Cees en Silvio verzorgd waren. Zo waren er o.a. tassen van de Ikea, AH en C1000, hondenvoerzakken, een middel ter bestrijding van houtworm, melkpakken, ijzerdraad, springtouw, waslijn, elektriciteitsdraad, allerlei haken en ogen, twee honden, wat kikkers en een vermiste kat. Wat we daarmee gedaan hebben? Ja… ik verklap niet alles, dan moet je zelf maar de cursus Zoeken en Bergen volgen!
Na deze zeer informatieve ochtend zijn we met z’n allen het Bronsbergermeer ingedoken om daar verder te oefenen met het in de ochtend geleerde. En ook dit was fantastisch om te doen. Door de cursus aan twee duikverenigingen aan te bieden waren we met zo’n 8 of 9 cursisten en dit werkt perfect. Je leert veel van elkaar. En de sfeer was uitstekend, wat ervoor zorgde dat er ook heel wat afgelachen is.
Vandaag was het de beurt voor de ongeval simulatie. Een training waarbij Manfred en Theo heel wat mensen op de been moesten zien te krijgen. Als je dan ziet wie er allemaal vroeg zijn bed is uitgekomen op de zondagmorgen, tja… dan ben ik toch wel trots op ons Merou! Voor een relatief kleine club als wij zijn, was het super om te zien hoe professioneel deze dag door Manfred en Theo was aangepakt (handig zo’n instructeur die alles van redden weet). Super! Mijn grote les voor vandaag was dat je nooit genoeg kan oefenen in het redden van een slachtoffer. Wat mijzelf betreft, ik dacht dat als de nood aan de man kwam, dat ik het dan wel zou redden. Maar inmiddels ben ik wijzer. Pas na veel gepiel en gedoe kreeg ik mijn slachtoffer naar boven (en dat vanaf slechts zo’n 6 meter diepte!) Dit was (overigens behoorlijk overtuigend) maar een spel, in het echt als het je vriend of kind betreft, is de factor stress vele malen hoger! Tot mijn grote schande moet ik daarnaast ook nog bekennen, dat de apparatuur van mijn ‘slachtoffer’ exact hetzelfde functioneerde als mijn eigen apparatuur. Ik moet er niet aan denken als dit in het echt met een buddy was gebeurd die gebruik maakt van een muis of een droogpak! Gelukkig konden we in al deze ernst ook vandaag tussendoor nog flink om en met elkaar lachen. Ook daar zijn we sterk in bij Merou.
Dus schroom bij de volgende training niet en doe lekker mee. Wat het onderwerp ook is, je leert er altijd ontzettend veel van, je bent weer eens op een andere manier met je sport bezig en met de vier fantastische instructeurs die we straks hebben beloof ik je dat je absoluut een bijzondere ervaring rijker bent!

Voor alle deelnemers zal nog een zwembadsessie lijnduiken worden gegeven welke de opleiding complementeerd.

<< Bolderkar voor BemmelsewaardMerou drie 2* Instructeurs en (bijna) twee drie* duikers rijker! >>