Duiken in een steengroeve

30 Jun 2013

Wegens groot succes van vorig jaar organiseerde de evenementencommissie ook dit jaar weer een duikweekend België. Dit keer verbleven we in Houyet, even ten zuid-oosten van Dinant. Vanaf de klok van vier op vrijdagmiddag kwamen de vakantiegangers bij het huisje aan. De avond werd vooral gebruikt om de omgeving te verkennen, natuurlijk via de inmiddels beroemde geocache. Maar we kwamen om te duiken!

En dat gebeurde op zaterdagochtend voor de eerste keer.

Zo rond 11.15 uur lagen we in het water en maakten we de eerste duik in de steengroeve Villers-deux-eglises. Het water was aan de frisse kant, zo'n 11 graden. Sommigen zagen een steur, ook voorntjes en karpers lieten zich zien. Verder natuurlijk veel achtergebleven materieel van vroeger zoals trappen, hijsmateriaal etc. De duik in de middag was gereserveerd in Vodelee. Prima duikje, jammer dat het wat regenachtig was.

Die avond bleef een aantal mensen heerlijk chillen in het huis en natuurlijk werd er wederom gecached. Dit keer in de buurt van een oud stationnetje en een voormalige wachtruimte voor de leden van het koninklijk huis. Daar moest de cache worden gezocht, maar die avond vonden we 'm niet: dat gebeurde pas de volgende dag toen Dave en Anneke terugkwamen in daglicht.

Zondag was qua weer een absoluut betere dag: wel bewolkt, maar de zon liet zich soms zien en het was iets warmer. Ook hier was het water niet bijster op temperatuur: op 20 meter 9 graden... Enthousiasme alom: de meesten van ons zagen "hem": de meerval die in de plas Carriere La Croisette vertoeft. De laatste duik dit weekend was in Carriere Roche Fontaine. Weer erg veel vis. Omdat ze bijgevoerd worden zijn ze niet bepaald schuw. Het is best gaaf om dikke vette karpers zo vlakbij voorbij te zien zwemmen.

Zondagavond ging een aantal leden weer huiswaarts. Maandagochtend rond 10.00 vertrokken we uit ons huisje en besloten we om met de overgebleven tien man het 15e eeuwse kasteel Laveaux-Saint-Anne te bekijken, met aansluitend een wandeling rond het aangelegde moerasgebied. Het was heerlijk weer, dus bepaald geen straf! Rond 14.00 uur keerden we weer huiswaarts.

Het was een heerlijk weekend met mooie duiken!


Fotoalbum

<< Introductie PV VIRO 2Duikfestival 2013 >>