Introductie PV VIRO

27 Mei 2013

Vandaag was het de eer aan leden van de personeelsvereniging VIRO uit Arnhem. Zij kwamen met z'n vijven kennismaken met de duiksport. Voor sommigen een allereerste keer, voor anderen lang geleden, maar voor iedereen een belevenis. Ze kunnen er bijna een maand over opscheppen tegen de collega's die volgende maand bij ons te gast zijn. Het was ons een genoegen heren!

Een verslag van de secretaris van de personeelsvereniging:

Duikteam Merou is één van de oudste duikverenigingen van Nederland en heeft ‘ons’ kennis laten maken met de duiksport. De plaats van handeling: zwembad de Grote Koppel te Arnhem. Het proefduiken zelf bestaat uit introductie, instructie en een duik met apparatuur in het zwembad onder 1 op 1 begeleiding van ervaren instructeurs.
- Introductie: Een kort verhaal over het ontstaan van duiken ca. 5 000 jaar geleden, destijds deden ze dat met bijv. berenvellen gevuld met lucht.
- Instructie: Fascinerende toelichting over de fles gevuld met perslucht met een druk van 165 bar, mondstuk en zijn slangen, bril, zwemvliezen en bovenpak. Duikflessen horen altijd te worden neergelegd, en niet rechtop te staan. Als ze rechtop staan en ze vallen dan kan zich een complete lancering van de fles voordoen. Het etcetera van de instructie laat ik achterwege.
- Duik, nu komt een persoonlijk verslagje: Aanvankelijk zou ik als PV-organisator die avond als toeschouwer aanwezig zijn, om netjes de PV-leden op te vangen en gerust te stellen. Maar dat liep die middag anders collega Har wilde toch graag de 17 ste juni deelnemen en vroeg of ik wilde ruilen. Dat was geen probleem natuurlijk, was er nu eenmaal toch. Later op de middag kwam een afmelding van Albert i.v.m. een knieblessure, jammer, nog wel getracht een invaller te regelen, maar dat was niet gelukt. Dus nu begon het voor mij werkelijkheid te worden en had ineens een ‘naar’ voorgevoel, hoe gaat dat met een fles van ca. 20 kg op je rug, het ademen door zo’n mondstuk en aan wat voor instructie moet je allemaal voldoen, want het duiken gebeurd altijd met zijn tweeën. Bas was de "BOB" en kwam, Richard, Jesse en Mij ophalen. In dat autoritje kwam direct al naar voren dat zij allemaal al eens gedoken hadden, ook dat nog, mijn voorgevoel spande zich sterker en sterker aan. Dus een bakkie koffie was nodig om iets rustiger te worden, kwam even later Jorg (oud- collega) ook binnengewandeld en werd hem gevraagd of hij al eens gedoken had en ja hoor, hij had ook eens gedoken, zelfs in het Grevelingenmeer. Gelukkig kwam kort erop trainer Dave aangewandeld en kon alles beginnen, hoe eerder hoe beter. Niet dat ik zenuwachtig was, maar het gevoel dat je niet over alles controle hebt. Na de introductie en instructie (duur ca. 1 uur), dan eindelijk duiken (duur ca. 1 uur). Allen waren zeer opgewekt en hadden er echt zin in, in de kleedkamer kwam de vraag of ik als PV-organisator ook muntjes had voor de kluisjes?? Antwoord JA NATUURLIJK, dacht ik aan toen ik thuis even een halfuurtje op de bank had gelegen. Een dikke pluim van hen werd me toegeworpen, dank dank....
Maar het duiken kon nu echt beginnen, een ieder kreeg dus een begeleider en zijn uitrusting aangemeten. We gingen 1 voor 1 van het trap je af, het water in, zwemvliezen aantrekkend, bril op en nu dat mondstuk in je mond. In het water zakken en maar ademen, nou dat was vervelend. Bij het uitademen maken de luchtbellen best wel veel lawaai en je gaat gelijk denken of dat wel goed is, maar dat was wel goed. Oei goed dus van mij. Nu een stukje onderwater zwemmen, nou zwemmen eigenlijk niet, je moet meer als drijvend object door het water bewegen, handen stil houden en je benen vanuit de heupen iets bewegen. Aantal keren heen en weer gezwommen. Van dit alles zijn vele foto’s, uiteraard ook onderwater, gemaakt door Merou.

Nou dit was het, het was superleuk, spannend en een serieuze aangelegenheid. Heel veel succes aan het 2e PROEFDUIKTEAM.


Fotoalbum

<< ReanimatieIntroductie PV VIRO 2 >>