8 Bikkels in een 'gasometer'

17 Mrt 2012

In al die jaren dat ik duik, heb ik het nog niet vaak meegemaakt dat IEDEREEN na de duik staat te verkleumen van de kou. Er zijn van die (meestal) mannen die stoer aangeven nog wat langer te willen duiken.

Nou, dat was niet het geval in Landschaftspark Duisburg, zaterdag 10 maart jl.

Het water was – houd je vast – 5 gr. C en dat is best wel koud.

Dit keer doken we in een oude gasopslagtank, ooit gebruikt voor een 180 ha. groot industrieel hoogovengebied.

Met een diameter van 45 meter en een diepte van 13 meter is het het grootste indoor duikcentrum van Europa.

Heel stoer droegen 6 van ons een natpak, terwijl Nico en Peter hun droogpak weer uit de mottenballen hadden gehaald. “Watjes” riepen we stoer naar beiden, maar heeeeel stiekum hadden we graag ook zo’n pak gehad.

Het zicht verandert met de dag, dat is – net als buitenwater – afhankelijk van de weersgesteldheid en temperatuur. We hadden geluk: het zicht was redelijk en we konden ons goed oriënteren. In ca. 25 minuten duik je het bassin rond, het kan langer als je intensiever alle attributen die in het water liggen observeert. Maar daar hadden we geen tijd voor: k-o-u-d! Er ligt een oud vliegtuigje, een busje, een auto, wat kleine attributen zoals verkeersborden, een telefooncel, maar ook een duikklok en duikers met grotduik specialisme kunnen zich door een “buizenstelsel” wurmen.

Na 23 minuten vonden Theo en ik het welletjes, het zou nog lang duren voor ik weer een normaal gevoel in mijn handen had.

Maar: echt erg leuk om te doen en kou en duiken: het hoort natuurlijk wel een beetje bij elkaar. Daarna is er niets lekkerder dan je omkleden in een verwarmde kleedkamer, heet douchen, en verwend worden met een warme kom erwtensoep.

Na ook in het restaurant (wat ooit het transformatorhuis was) nog wat genuttigd te hebben stond een korte wandeling door het industriegebied op het programma. Ongelooflijk dat ze van zoiets milieuvervuilends nog een mooi industrieel erfgoed hebben kunnen maken!

’s Avonds zijn grote delen van het park prachtig verlicht en ook voor fotografen is het daarom een eldorado.

Kortom: de moeite waard om bezocht te hebben! Volgende keer misschien alleen liever iets later in het duikseizoen :)

Was getekend: Franklin, Theo, Nico, Janet, Albert, Peter, Cees, Inge


Fotoalbum

<< Introavond medewerkers StaatsbosbeheerIntroavond medewerkers Staatsbosbeheer 2 >>